A kezelés menete

Ajánlatkérés
- +
- +

A páciens HBOT alkalmassága esetén megkezdjük kezelését.

A HBOT maximális hatékonysága érdekében a kezelések napi gyakorisággal (ideális esetben 5-6 alkalom/hét) történnek.

Kezelés előtti teendők

A hőmérséklet változás miatt réteges öltözködés az ideális. Ajánlatos, hogy a kezelés előtt együnk néhány falatot, kezelés közben éhséget vagy minimális vércukor esést érzékelhetnek az arra érzékenyek. Érdemes könyvet, újságot, innivalót hozni magunkkal. Érkezzünk időben, legkésőbb a kezelés előtti 10 percben. A nem nyomásálló tárgyakat (mobiltelefon, golyóstoll, óra, távirányítós kulcs, stb) kérjük hagyják kint. Kezelés előtt javasolt mosdó használata. A lábzsák használatára azért van szükség, hogy ne kerüljön szennyezett levegő a kamratérbe, az nyomásemelkedéskor ne keveredjen fel.

Tűzvédelem

Az oxigén önmagában nem éghető, azonban nagyon jól táplálja a tüzet. A HBOT kamrában ezért nagyon szigorúak a tűzvédelmi szabályok: a páciens minél kevesebb műszálat tartalmazó ruházatot, sminket viseljen. Felesleges könyvet, újságot ne vigyünk be. Figyelni kell, hogy a maszkok mindig pontosan illeszkedjenek az arcra, ne eresszen, ne szökjön belőle az oxigén. Maszkkal az arcunkon ne beszéljünk. Olyan tárgyakat amik szikrát okozhatnak (nagy kulcscsomó, elektromos eszközök, marék aprópénz, öngyújtó) minden esetben hagyjunk kint. Tűz esetén azonnal nagypotenciálú tűzvédelmi berendezés lép működésbe.

A kezelés indulása

A HBOT kezeléseken szakképzett kísérőszemély van jelen a kamrában, hogy bármilyen kérdés, probléma esetén a páciensek segítségére legyen.

A kezelések menetét biztonsági intézkedések sora szabályozza. A kezelés menetének műszaki biztonságáért a karmatechnikus felel. Minden kezelés előtt és után végigellenőrzi a berendezések megfelelő állapotát. A kezelések alatt esetlegesen fellépő helyzetek megoldására (pl. áramszünet) előre kidolgozott protokollok és megoldások vannak.

A páciens számára az arcra legjobban illeszkedő légzőmaszkot választjunk ki. Kezelés alatt kényelmes fotelekben ülve (szükség esetén ágyon fekve) tölthető el a terápiás idő.

A nyomásnövekedés

A terápia lassú nyomásnöveléssel kezdődik, ezt zúgó hang kíséri. A kamraajtót a belső nyomás hermetikusan zárva tartja. Testünkön nem érezzük a nyomásváltozást. Az egyedüli terület, ahol a nyomásváltozást mégis érzékeljük, az a középfül. Mivel a középfülben létrejövő nyomásváltozás kiegyenlítés képessége elengedhetetlenül fontos a hiperbár oxigénterápián való részvételhez, ezért erre nagy figyelmet szentelünk. Bővebb információ a középfül kiegyenlítéséről ide kattintva olvasható. A kezelés első 15 percében, amíg a nyomásemelkedés tart, szinte folymatosan szükség van a középfül nyomáskiegyenlítésére. Amennyiben szükséges,  nyomáskiegyenlítés technikáját a személyzet a kezelés előtt részletesen megtanítja a pácienseknek.

A nyomáskiegyenlítésre csak a kezelés elején, az első 15 percben van szükség.

A nyomáskiegyenlítéséről részletesen itt olvashat (kattintható)

A nyomás növekedését a levegő melegedése kíséri. Lassan, 15 perc alatt érjük el a terápiás nyomást, ami legtöbb esetben plusz 1.5 vagyis összesen 2.5 atmoszféra. Ez 15 méteres vízmélységnek megfelelő nyomás, nyomási helyzetünket ezért – az egyszerűség kedvéért – méterben fogalmazzuk meg. Innentől kezdve nincs szükség több középfül nyomáskiegyenlítésre. Kezdődik az oxigénlégzés.

A kezelés 

A betegek a szakkísérő segítségével felveszik az oxigénmaszkot, amiből orvosi tisztaságú 100% oxigént lélegeznek. Az oxigén színtelen, szagtalan, íztelen. A légzés erőltetés nélkül, szokott módon történik. Javasolt az orron keresztüli légzés a száj és felső légutak nyálkahártya kiszáradásának megelőzésére. Kerüljük a légvételek kapkodását. Szubjetív kényelmetlenség esetén, jelezzünk a kamrakísérőnek.

30 percenként oxigén légzés szünetet tartunk, a maszkok lekerülnek. Ilyenkor lehet beszélgetni, folyadékot fogyasztani. Maszkkal az arcunkon ne beszéljünk, ez oxigén szivárgást és levegő bejutást eredményezhet.

Ha a terápia folyamán probléma merülne fel, a kamrakísérő mellé a személyzsilipen át, rövid időn belül bezsilipelhető hiperbár orvos vagy egyéb hiperbár szakember. Személyzsilip használatával, kezelés közben egyéni vagy nyomatékos indokkal beteg behozható, kivihető. Az anyagzsilipen át bármilyen gyógyszer, egyéb kisebb eszköz (maszk, szemüveg, zsebkendő stb.) is gyorsan bejuttatható.

A külső térben tartózkodókkal mikrofonon keresztül lehet beszélni. A kamrakísérő monitoron keresztül követi a kamratérben zajló kezelés menetét.

A kezelés befejezése

A terápiás idő leteltével megkezdődik a nyomás lassú visszacsökentése, mely szintén halk zúgó hanggal jár. A nyomáscsökkenés miatti nyomásváltozás a fülekben ezúttal - köszönet a fülkürt anatómiájának -, magától kiegyenlítődik. Az oxigénmaszkok ilyenkor folyamatosan fenn vannak. A nyomáscsökkenést a környezet hőmérsékletcsökkenése is kíséri. 5 méteren 1 perces megállót tartunk, majd folytatjuk a nyomáscsökkentést. 3 méteren fejezzük be az oxigénlégzést. A nyomáscsökkenés alatt a hőmérséklet csökken.

Amint a kamra belső tere és a külvilág nyomása azonossá válik - azaz 1 atmoszféra lesz -, a kamraajtó nyithatóvá válik.

A kezelés befejezése után haza lehet menni. Álmosság, átmeneti étványnövekedés esetenként megfigyelhető.

vissza a KEZELÉS MENETE oldalra
tovább a JAVALLATOK oldalra

Hírlevél Feliratkozás