Kontraindikációk

Ajánlatkérés
- +
- +

Átmeneti, halasztó jellegű tényezők

Láz, nátha, felső légúti hurut, erős allergia: problémás egyenlítést vagy egyenlítési képtelenséget okozhat. A láz emeli az oxigén toxicitás kockázatát.

Citosztatikus terápia az alábbi szerekkel: doxorubicin, ciszplatin, disulfiram, mafenid acetát: HBOT a gyógyszerek toxikus mellékhatásait erősíti fel

Terhesség első trimeszter: nem vizsgált és nem ismertek a magazati hatások

Tartósan kizáró okok

Spontán légmell az előzményben: gázembólia, ptx kockázata

Jelentős obstruktív légúti betegség, súlyos asthma, COPD: levegőcsapda képződés jelensége és gázembólia rizikója

Egyes fülműtétek utáni állapot: pl. plasztikázott hallócsont kimozdulás

Kongenitális szferocitózis: súlyos hemolízis léphet fel.

Egyéni mérlegelés alapján átmeneti halasztás vagy végleges kizáró ok

  • Egyenlítési képtelenség
  • Pánik szindróma/klausztrofóbia
  • Betegség nem tisztázott, kivizsgálási fázis
  • Olyan beültetett gyógyszerpumpa, pacemaker, epidurális pumpa, üreges szemprotézis, egyéb beültetett elektromos készülék, aminek gyártója nem tudja garantálni az eszköz nyomásállóságát

A HBO-ra, mint minden egyéb orvosi beavatkozásra is érvényes, hogy egyedi állapotfelmérés, tájékoztatás és a kezelőorvossal folytatott konzultáció után döntünk a terápiáról, illetve annak profiljáról.

Mellékhatások és megelőzésük

Bár a HBOT jelelgzetesen kevés kockázattal bíró kezelési eljárás és hiperbár kamrák többszörösen technikai túlbiztosítással rendelkező helyek, néhány dolog odafigyelést igényel. A mellékhatások általában enyhék és ritkák, legtöbbjük pedig felkészüléssel, konzultációval, felvilágosítással megelőzhető

Egyenlítési nehézség: minden gondos előkészület ellenére előfordulhat, a fülkürt bemeneti nyálkahártyáját megerőltetjük. (2%) Ilyenkor helyi duzzanat lép fel, ami a dobüreg szellőzését akadályozza. Kezelés alatt (nyomásra menetelkor) de kezelés után is jelentkezhet. Tünetei: fül eldugulás, halláscsökkenés, a beteg közérzete alig változik, nem jellemző a fülfájdalom, csak enyhe, tompa nyomásérzés, teltségérzés a fülben. A hőmérséklet normális, esetleg egy kis hőemelkedés mérhető.

A HBOT-hoz kapcsolt – fenti mechanizmussal – kialakult fülkürt hurut átlagos lefolyásban enyhe, nem fertőzött, legtöbbször néhány napon belül múló helyi reakció. Kezelésének célja a fülkürt átjárhatóságának helyreállítása Ilyenkor antihisztamin, orrcsepp, enyhe fájdalomcsillapító szedését javasoljuk néhány napos kímélő életvitellel, hőmérsékletingadozástól való tartózkodással.

Ebben esetben a HBOT átmeneti és a gyógyulásig tartó, más (makacs vagy ismétlődő) megjelenéskor pedig végleges felfüggesztését szoktuk javasolni.

Bizonyos esetekben a fülkürt betegsége elhúzódik, felülfertőződik. Ez nem a HBOT kapcsán fellépő helyi reakció elkerülhetetlen következménye. Az elhúzódó fülkürt hátterében orrpolip, duzzadt orrnyálkahártya, hipertrófiás nátha, orrsövényferdülés, az alsó vagy középső orrkagylók megnagyobbodása, orrmandula gyulladás, garatmandula megnagyobbodás, egyéb orrgarat gyulladások, az orr melléküregeinek krónikus gyulladása, orr idegentest, orrgarati daganat vagy gyomorsav túltengéshez és/vagy gyomorszáj diszfunkcióhoz kapcsolódó reflux betegség állhat.

Ennek diagnosztizálása és szanálása fül orr gégészeti (gastroenerológusi) szakorvosi terület.

Egyenlítés elmaradása: amennyiben nem sikerül fülkürtön keresztül a a dobüregben a nyomás kiegyenlítése és ezt nem jelezzük időben a személyzetnek, a dobhártya a nyomás növekedésével egyre jobban behúzódik, valójában benyomódik. Ha az egyenlítés továbbra is elmarad, a dobhártya a feszülés következtében sérülhet (bevérzés, szakadás). Ez barotraumának nevezzük. Dobhártya szakadáskor fájdalom és halláscsökkenés keletkezik, olykor kis vérzés kísérheti. Az egészséges dobhártya a sérülés után spontán gyógyul, eközben nem érheti víz, ne végezzünk erőltető fizikai tevékenységet, ne fújjunk orrot. A kedvező prognózis ellenére javasolt fül orr gégész szakorvos felkeresése és az állapot ellenőrzése.

Oxigéngörcs: a HBO-terápia nagy dózisban juttat be a szervezetbe oxigént. Ennek ’aktivizáló’, anyagcsere-növelő hatása van, mely bizonyos speciális esetekben (pl. epilepszia a kórelőzményben, magas láz, CO mérgezés, erős kiszáradás, a terápia előtti fél napban drog-, vagy túlzott alkoholfogyasztás eseteiben) a túlnyomáson töltött idő alatt fokozott görcshajlam kialakulásában nyilvánulhat meg. (0.01%) Az „oxigéngörcs” előjeleit: hirtelen szédülést, látásváltozást, arc-, kéztájon zsibbadást, izomrángásJelezze a kamrakísérőnek, aki ilyenkor haladéktalanul leveszi az oxigénmaszkot, amire a tünetek elmúlnak. Szükség esetén gyakoribb oxigén légzés szünettel az állapot megelőzhető.

Tüdő: A nyomáscsökkenés alatt krónikus tüdőbetegségek (pl. COPD, tüdőtágulat, egyéb légúti obstruktív betegségek) esetében lezárt tüdőrészek túlfeszülhetnek. Ilyen esetekben levegő juthat a keringésbe, ez a gázembólia. Ezzel az előzménnyel mérlegeljük a rizikó – terápiás előny kockázatát, adott esetben lassú dekompressziós módszert választunk. Ha köhögési roham, stb. lépne fel a nyomásváltozás alatt, a szakkísérő „megállítja a kamrát”, felfüggeszti a kompressziót/dekompressziót és csak ennek befejeződése után folytatják a terápiás merülést. Ugyanez történik akaratlagos légzésvisszatartás esetében is: ezért kérjük, ne tartsa vissza lélegzetét a változó nyomású szakaszban sem! Ha bármilyen mellkasi panaszt, légszomjat érezne: kérjük, jelezze a szakkísérőnek.

Melléküregek: a nyomáscsökkenés szakászában minden léggel töltött szilárd falú üreg (krónikusan gyulladt orrmelléküreg, rosszul felhelyezett fogtömés, fogkorona) alatti gáz beszorulhat tágulás közben, felléphet esetleg fogfájás, a rossz tömések, koronák lazulása. Erre is jó megoldás a nyomás lassabb csökkentése. Ezt a helyzetet fogorvossal, fülorrgégésszel való konzultáció kell kövesse.

Látás: átmeneti homályos látás fordulhat elő, időtartama néhány óra. Oka a szemlencse telítődése oxigénnel. Szürkehályogra veszélyeztetett betegcsoport (50 év felett, diabétesz vagy szteroid kezelés vagy környező szövetek sugárterápiája) a HBOT előtt szemészeti kontroll, állapot rögzítés javasolt

Klausztrofóbia, pánik betegség: (2%) a terápia kockázata-haszna alaposan mérlegelendő, a kezelésen való részvétel azonban csak a gyakorlatban dönthető el. Segítség szokott lenni, ha a páciens tudatosítja, hogy a keszonkamrából „ki tud jutni” még kezelés közben is. Az arcohoz rögzített oxigén maszk szubjektív rossz érzést okozhat, ezt megoldjuk úgy, hogy nem használunk fejpántos rögzítést, a páciens maga fogja a maszkot és a fejpántot csak akkor használjuk, ha a páciens már kéri

vissza a JAVALLATOK oldalra
tovább az ORVOSI KONZULTÁCIÓ oldalra

Hírlevél Feliratkozás