Ajánlatkérés
- +
- +

Mire ajánljuk a kezelést

A megnövekedett oxigénszintnek köszönhetően a bőr gyorsabban gyógyul, továbbá megindulnak a szövetek regenerálódási folyamatai. Így az hiperbár oxigénterápia kiváló kiegészítő terápia a nehezen gyógyuló sebek kezelésére, valamint nagy eredményességgel alkalmazható cukorbetegség következtében kialakult sebek, fekélyek gyógyítására is.

A vérben és agy-gerincvelői folyadékban oldott oxigén magas szintje jelentős mértékben biztosíthatja a belső fül és a szenzoros idegsejtek regenerációját. Az akutan kialakult fülzúgás 3-6 hónapon belül nagy valószínűséggel sikeresen kezelhető oxigénterápiával.
A daganatos betegségek kezelésének egyik legelterjedtebb módja a sugárkezelés. Ez azonban a daganatos sejtekkel együtt a daganat körül szintén besugárzott szöveteket is roncsolja. A sugárkezelés mellékhatásként jelentkező szöveti roncsolódás gyorsabb és teljesebb regenerációjához ajánlott az oxigénterápia alkalmazása. A terápia ilyen esetekben elősegíti, beindítja és felgyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, miközben nem növekszik egy esetleges újabb daganat kialakulásának kockázata.
A hiperbár oxigénterápia hatására a fertőzött csontszövet keringése javul, az antibiotikumok hatása eléri a kérdéses területet és az immunrendszer hatékonysága is megnő. A terápia gyulladás- és fájdalomcsökkentő, továbbá előmozdítja az egészséges csontszövet regenerációját is. Lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.
A szénmonoxid azért különösen veszélyes, mert a színtelen, szagtalan gáz jelenlétét csak a szénmonoxid jelző képes észlelni. A mérgezés kezdeti tünetei – fáradtság, szédülés, hányinger, fejfájás – pedig könnyen összetéveszthetők egyéb okokkal. Szénmonoxid-mérgezés esetén életet menthet a mihamarabb elkezdett oxigén terápia. Az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint a hiperbár oxigén kezelés nyomatékosan ajánlott és kritikus fontosságú a kimenetel szempontjából.
A kompartment szindróma olyan súlyos, végtagot veszélyeztető állapot, melyet a csonttörés vagy lágyrész-zúzódás miatt sérült izmok túlságos duzzanata okoz; és amely legtöbbször intenzív osztályos, sebészeti ellátást igényel. A crush-szindróma kiterjedt roncsoló izomkárosodást, izomelhalást, kötőszöveti elhalást okozó sérülés után lép fel, ami súlyos vesekárosodáshoz vezet, melynek következtében a veseműködés és a vizelettermelés is leállhat. Az ilyenkor gyakran szükségessé váló műtéti beavatkozások hasznos kiegészítője az hiperbár oxigénterápia, amely a gyorsítja a gyógyulási fázist és csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.
A búvárbaleseteket összefoglaló néven dekompressziós sérülésnek nevezzük. Rövidítése: DCI . Ide tartozik a nitrogén buborékok okozta dekompressziós betegség szindróma, valamint a tüdőtúlfeszülés, és/vagy jobb-bal shuntök okozta sel járó kórállapotok (mint például artériális gázembólia, mellkasi és/vagy bőralatti léggyülemek). Dekompressziós szindróma, keszonbetegség oka, hogy emelkedéskor, vagyis nyomáscsökkenéskor nitrogénbuborékok keletkeznek a szervezetben, ami nem képes kellő tempóban a tüdőn keresztül távozni és az érpályában elakadásokat okoz. Az oxigénterápia célja sokrétű. Kezelés közben csökken a buborék mérete, egyrészt a nyomásnövekedéstől, másrészt, hogy az oxigén kimossa a buborék nitrogénjét. A kisebb térfogatú buborékokkal a tüdő már képes egymaga is megbirkózni. Ezen kívül a lezárt szövetek oxigénhez jutnak és csökken a hipoxiát kísérő gyulladásos duzzanat is.
Valamely sérülés vagy sűrített gázzal történő búvárkodás során buborékok jutnak be vagy keletkeznek a vénás arteriális rendszerbe. A tünetek általában, perceken belül jelentkeznek, és attól függően, hogy a gázbuborék milyen verőeret zár el zavartság, neurológiai tünetek, szívritmuszavar, eszméletlenség, hirtelen szívmegállás léphet fel. Legtöbbször intenzív osztályos, sebészeti ellátást igényel. Ez a betegség az A hiperbár oxigénterápiás kezelés nyomatékosan ajánlott és döntő fontosságú a kimenetel szempontjából.
Az anaerobok többnyire sérülés vagy műtéti megnyitás során kerülnek a bőrszövetbe és az izomba – elősegíti ezt, ha a szövet vérellátása gyenge (pl. csont). Magától is kialakulhat fertőzés bizonyos rosszindulatú kórképekben, vagy ha a védekezőrendszer legyengült. Az ilyen sebek ellátásához sebészeti feltárás, agresszív antibiotikus kezelés vagy akár intenzív osztályos ellátás szükséges. Kiegészítő terápiaként az oxigénkezelés jön szóba.
Bőrátültetés, egyéb szövet transzplantációja, végtag visszaültetés során a legfontosabb gyógyulási fázis a visszaültetett szerv megtapadásának fázisa és a szövődmények elkerülése. Az extra oxigén legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti megtapadásnak és életben maradásnak. Csökkenti a fertőzéses kockázatot, közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza, támogatja a fehérvérsejtek működését.
Égést általában hőhatás okozza, de előfordul vegyszerek, sugárzás, napfény és elektromosság által okozott égés is. Leggyakoribb szövődmény a kiszáradás, a gyulladás és a fertőzés. A hiperbár oxigénterápia legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével, visszaszorítja a fertőzést, támogatja a fehérvérsejtek működését. Serkenti és ideális környezetet teremt a sejtosztódáshoz és a sarjszövet képződéshez.
Az agytályog meglehetősen ritka, súlyos, életveszélyes kórkép, intenzív osztályos, idegsebészeti ellátást igényel. Az agytályog antibiotikus kezelés vagy műtét nélkül halálos kimenetelű is lehet. Az oxigénterápia ilyen esetben szervesen kapcsolódik az intenzív és idegsebészeti ellátáshoz. Gátolja az anerob baktériumok szaprodását, csökkenti az agyduzzanatot és agyi nyomást. Olyan esetekben, ahol az immunrendszer eleve károsodott, többszörös tályog van, a tályog sebészileg megközelíthetetlen helyen van, akiknél általános egészségi állapotuk miatt a sebészeti beavatkozás rizikója nagy vagy ahol a baktérium rezisztencia miatt az antibiotikum hatása nem megfelelő, az oxigénterápia nem hagyható el.
Az artéria centrális retinae é a szem ideghártyájának legfontosabb tápláló ere. Érelmeszesedés vagy véráramba sodródó vérrög, érgyulladás miatt – ritka esetben – teljesen elzáródhat. Zöldhályogban, cukorbetegségben, illetve magas vérnyomásban szenvedőkben különböző kórfolyamatok vezethetnek az erek elzáródásához. A hiperbár oxigénterápia optimális hatása a 8 órán belül elkezdett esetekben van. Fájdalmatlan hirtelen látásvesztés esetén 24 órán belüli érdemes oxigénterápiát kezdeni.
A neuroblastoma (ejtsd: neuróblasztóma) jellemzően kisgyerekkorban fordul elő, az ún. szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata. Vizsgálatok szerint szerint a daganat sugárézékenyítése növeli a sugárkezelés hatékonyságát. A sugárérzékenyítés – a sugárterápia előtt alkalmazott –oxigénterápiával elérhető.
 • Stroke, szélütés, agyvérzés
 • Cerebral palsy (CP), oxigénhiányos agyi bénulás, spasztikus bénulás
 • Daganatok
 • Lyme kór
 • Sportsérülések
 • Meddőség
 • Agyrázkódás, koponyasérülés, agysérülés
 • Plasztikai sebészet
 • Sclerosis multiplex
 • Combcsont fej elhalás
 • Perifériás idegsérülés, arcideg bénulás
 • Irritábilis bél szindróma, IBSZ, colitis ulcerosa, Crohn betegség
 • Migrén

vissza a TERÁPIA MENETE oldalra

tovább a MIRE NEM AJÁNLJUK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT oldalra

Hírlevél Feliratkozás