Ajánlatkérés
- +
- +

Oxigénterápia

Mi a Hiperbár Oxigénterápia?

Tengerszinti környezeti nyomáson a gázok alig oldódnak folyadékokban; így a létfontosságú oxigént szervezetünk gyakorlatilag csak a vörösvértestek hemoglobin-molekuláin lévő kémiai kötőhelyeken tudja felvenni. Ezért tudunk befújással újraéleszteni: a véges számú kötőhelyek csaknem teljes (98%-os) oxigén-telítettsége esetén is a levegő kb. 21%-os oxigéntartalmának csak egy kisebb részét (mintegy 5%-át) tudják felvenni; a „maradék” oxigént kilélegezzük.  A kilégzett levegőnk oxigéntartalmával ezért tudunk életet menteni. Ha elegendő mennyiségű vérünk és tüdőfelületünk van, akkor tengerszinti nyomáson 100% oxigénből alig tudunk többet felvenni, mint levegő-légzés esetén – csak sokkal több, mintegy 94% oxigént lélegeznénk ki. Ez tehát nem segítene lényegesen rajtunk, ha perifériális mikrokeringési zavar áll a panaszok/tünetek hátterében.

Mi más a hiperbár oxigénterápia esetében? Magasabb környezeti nyomáson nem csak a „szokásos” kémiai kötőhelyeken, hanem ezen felül még fizikálisan oldott formában (pl. a vérplazmában, agy-gerincvelői folyadékban) is kerül oxigén a szervezetbe; a test oxigénszintje így az átlagos sokszorosára nő. (L. Henry-féle Gáztörvény.) A hajszálerek ellátási területe a vér oxigén-koncentrációjától függ: nagyobb oxigén-koncentráció nagyobb sugarú ellátási területet jent; ez kipótolhatja egyes, rosszult oxigenizált területek ellátását, többek között elősegíti új hajszálerek képződését, „elhasználódott” DNS-végek kijavítását, növeli a szervezet őssejt-termelését, továbbá azok funkciót viselő sejtekké való differenciálódását. Ennek a folyamatnak a hatására, javul a sérült szövetek és szervek regenerációja, csökkenek a gyulladásos kórképek, jelentősen felgyorsulnak a szervezet gyógyulási folyamatai; így erősödik az immunrendszer is.

Az oxigénterápia egy kényelmes és pihentető kezelés, amelynek során mindössze annyi teendőnk van, hogy maszkon keresztül orvosi oxigént lélegzünk be a speciális nagynyomású kamrában. A kezelés alatt relaxálhatunk vagy akár olvashatunk is.  Nem invazív terápia, így szinte mindenkinél alkalmazható, azonban a kezelés megkezdése előtt szakorvosi vizsgálat szükséges.

HBO

A Hiperbár Oxigénterápia (röviden: HBO) Európában működő orvos-szakmai szervezete az EUBS (European Underwater and Baromedical Society), mely az European Committee of Hyperbaric Medicine (ECHM) összehívásával, bizonyítékokon alapuló evidenciák összegyűjtésével folyamatosan vizsgálja és határozza meg a HBO felhasználás indikációit és módját.

A szakorvosi vizsgálat alkalmával feltárásra kerülnek a páciens panaszai, ezt követően pedig szakorvosunk tájékoztatást ad arról, hogy az oxigénterápia milyen módon segíti elő a páciens gyógyulását.

Az alábbi esetekben bizonyítottan gyógyulást/állapotjavulást érhet el a HBO-kezelés:

A terápia célja - kiknek és mikor javasoljuk?

Például cukorbetegség, idős kor, szteroid-, vagy egyéb immunaktivitást csökkentő gyógyszerek szedése miatt nehezen gyógyuló sebek esetén.
Például besugárzott területen tervezett műtét utáni seb vagy baleseti zúzott, fertőzött seb gyógyulás-gyorsítása, aszeptikus vagy gyulladásos csontelhalás gyógyítása, fülzúgással és/vagy halláscsökkenéssel járó akut belsőfül-funkciózavar gyógyítása.
Például plasztikai műtétek, vagy sportsérülések, illetve nagyobb kiterjedésű fogászati-szájsebészeti műtétek utáni gyógyulási idő lerövidítése.

Az Oxigénterápia menete

A kezelést megelőzően a páciensek minden esetben a terápiára való alkalmasság megállapítása céljából szakorvosi vizsgálaton vesznek részt,  ahol többek között a középfül nyomáskiegyenlítési képességét, az aktuális tüdő- és szívállapotot  kontrolláljuk.  Ezen az előzetes konzultáción alakítjuk ki a terápiás tervet (például hányszor, milyen terápiás sémát és milyen egyéb kezeléseket javasolunk). Az aktuális állapothoz igazítva átlagosan napi egy HBO-kezeléssel javasolt számolni egymás utáni napokon mintegy 5-20 alkalommal.  
A hőmérséklet-különbség miatt javasolt a réteges öltözködés, minél kevesebb műszálat tartalmazó ruházat, továbbá a lábzsák használata; utóbbit a kezelőszemélyzetünk minden esetben biztosítja. Érdemes a kezelést megelőzően táplálkozni, különösen a vércukoringadozásra érzékeny páciensek. Könyv, újság és innivaló a kezelésre hozható.
A hiperbár oxigénterápiás kezeléseket minden esetben szakképzett kezelőszemélyzet végzi. Kollégáink a szakmai felügyelet mellett, azonnal tudnak reagálni az esetlegesen felmerülő kérdésekre vagy problémákra. A páciensek a kezelés időtartamára, egy arcra illeszkedő légzőmaszkot kapnak. Ezt követően kényelmes fotelekben töltve élvezhetik a kezelés időtartamát.

A kezelés egy lassú nyomásnöveléssel indul, a páciensek zúgó hangot hallanak, a levegő kismértékben felmelegszik. A nyomásváltozás csak a középfülben és az orrmelléküregekben érezhető; a test egyéb részeiben fizikailag nem érzékelhető (a testszövetek folyadéktartalmuk miatt nem összenyomhatóak).
A kezelési sémától függően kb. 10 perc időtartam alatt érikjük el a terápiás nyomást, ahol megkezdődik maga az oxigénlégzés. A páciensek a szakképzett kezelőszemélyzet segítségével felhelyezik a korábban megkapott, az arcformához egyénileg kiválasztott oxigénmaszkot, amibőln keresztül belélegzik az orvosi tisztaságú (100%-os) oxigént. A maszkon keresztüli légzés nem megerőltető, idősebb, törékeny egészségű személyek is könnyen hozzászoknak. A hiperbár kamra levegővel töltött, az oxigénmaszk bármikor levehető lenne.  A légzéssel kapcsolatban a kezelőszemélyzet folyamatos tájékoztatást, segítséget nyújt.

A páciensek a kezelés során nincsenek elzárva a külvilágtól: a külső kezelőszemélyet minden egyes pácienst megfigyel a kamrapult-monitorokon át és az audió-kapcsolat oda-vissza működik. Ha probléma vagy panasz merülne fel, akkor a személyzsilipen keresztül rövid időn belül szakorvos érkezik.
A terápiás idő leteltével megkezdődik a nyomás lassú visszacsökkentése, amelyet a korábbihoz hasonló zúgó hang kísér, és a hőmérséklet szintén elkezd visszacsökkeni. A kezelést követően a normál napirend folytatható. A kezelés első napjaiban eseténként, esténként enyhe álmosság előfordulhat; a szervezet „dolgozni kezd”.

Mire ajánljuk?

A megnövekedett oxigénszintnek köszönhetően a bőr gyorsabban gyógyul, továbbá megindulnak a szövetek regenerálódási folyamatai. Így az hiperbár oxigénterápia kiváló kiegészítő terápia a nehezen gyógyuló sebek kezelésére, valamint nagy eredményességgel alkalmazható cukorbetegség következtében kialakult sebek, fekélyek gyógyítására is.
A vérben és agy-gerincvelői folyadékban oldott oxigén magas szintje jelentős mértékben biztosíthatja a belső fül és a szenzoros idegsejtek regenerációját. Az akutan kialakult fülzúgás 3-6 hónapon belül nagy valószínűséggel sikeresen kezelhető oxigénterápiával.
A daganatos betegségek kezelésének egyik legelterjedtebb módja a sugárkezelés. Ez azonban a daganatos sejtekkel együtt a daganat körül szintén besugárzott szöveteket is roncsolja. A sugárkezelés mellékhatásként jelentkező szöveti roncsolódás gyorsabb és teljesebb regenerációjához ajánlott az oxigénterápia alkalmazása. A terápia ilyen esetekben elősegíti, beindítja és felgyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, miközben nem növekszik egy esetleges újabb daganat kialakulásának kockázata.
Az hiperbár oxigénterápia hatására a fertőzött csontszövet keringése javul, az antibiotikumok hatása eléri a kérdéses területet és az immunrendszer hatékonysága is megnő. A terápia gyulladás- és fájdalomcsökkentő, továbbá előmozdítja az egészséges csontszövet regenerációját is. Lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.
A szénmonoxid azért különösen veszélyes, mert a színtelen, szagtalan gáz jelenlétét csak a szénmonoxid jelző képes észlelni. A  mérgezés kezdeti tünetei – fáradtság, szédülés, hányinger, fejfájás – pedig könnyen összetéveszthetők egyéb okokkal. Szénmonoxid-mérgezés esetén életet menthet a mihamarabb elkezdett oxigén terápia. Az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint a hiperbár oxigén kezelés nyomatékosan ajánlott és kritikus fontosságú a kimenetel szempontjából.
A kompartment szindróma olyan súlyos, végtagot veszélyeztető állapot, melyet a csonttörés vagy lágyrész-zúzódás miatt sérült izmok túlságos duzzanata okoz; és amely legtöbbször intenzív osztályos, sebészeti ellátást igényel. A crush-szindróma kiterjedt roncsoló izomkárosodást, izomelhalást, kötőszöveti elhalást okozó sérülés után lép fel, ami súlyos vesekárosodáshoz vezet, melynek következtében a veseműködés és a vizelettermelés is leállhat. Az ilyenkor gyakran szükségessé váló műtéti beavatkozások hasznos kiegészítője az hiperbár oxigénterápia, amely a gyorsítja a gyógyulási fázist és csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.
A búvárbaleseteket összefoglaló néven dekompressziós sérülésnek nevezzük. Rövidítése: DCI . Ide tartozik a nitrogén buborékok okozta dekompressziós betegség szindróma, valamint a tüdőtúlfeszülés, és/vagy jobb-bal shuntök okozta sel járó kórállapotok (mint például artériális gázembólia, mellkasi és/vagy bőralatti léggyülemek). Dekompressziós szindróma, keszonbetegség oka, hogy emelkedéskor, vagyis nyomáscsökkenéskor nitrogénbuborékok keletkeznek a szervezetben, ami nem képes kellő tempóban a tüdőn keresztül távozni és az érpályában elakadásokat okoz.  Az oxigénterápia célja sokrétű. Kezelés közben csökken a buborék mérete, egyrészt a nyomásnövekedéstől, másrészt, hogy az oxigén kimossa a buborék nitrogénjét. A kisebb térfogatú buborékokkal a tüdő már képes egymaga is megbirkózni. Ezen kívül a lezárt szövetek oxigénhez jutnak és csökken a hipoxiát kísérő gyulladásos duzzanat is.
Valamely sérülés vagy sűrített gázzal történő búvárkodás során buborékok jutnak be vagy keletkeznek a vénás arteriális rendszerbe. A tünetek általában, perceken belül jelentkeznek, és attól függően, hogy a gázbuborék milyen verőeret zár el zavartság, neurológiai tünetek, szívritmuszavar, eszméletlenség, hirtelen szívmegállás léphet fel. Legtöbbször intenzív osztályos, sebészeti ellátást igényel. Ez a betegség az A hiperbár oxigénterápiás kezelés nyomatékosan ajánlott és döntő fontosságú a kimenetel szempontjából.
Az anaerobok többnyire sérülés vagy műtéti megnyitás során kerülnek a bőrszövetbe és az izomba – elősegíti ezt, ha a szövet vérellátása gyenge (pl. csont). Magától is kialakulhat fertőzés bizonyos rosszindulatú kórképekben, vagy ha a védekezőrendszer legyengült. Az ilyen sebek ellátásához sebészeti feltárás, agresszív antibiotikus kezelés vagy akár intenzív osztályos ellátás szükséges. Kiegészítő terápiaként az oxigénkezelés jön szóba.
Bőrátültetés, egyéb szövet transzplantációja, végtag visszaültetés során a legfontosabb gyógyulási fázis a visszaültetett szerv megtapadásának fázisa és a szövődmények elkerülése. Az extra oxigén legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti megtapadásnak és életben maradásnak. Csökkenti a fertőzéses kockázatot, közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza, támogatja a fehérvérsejtek működését.
Égést általában hőhatás okozza, de előfordul vegyszerek, sugárzás, napfény és elektromosság által okozott égés is. Leggyakoribb szövődmény a kiszáradás, a gyulladás és a fertőzés. A hiperbár oxigénterápia legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével, visszaszorítja a fertőzést, támogatja a fehérvérsejtek működését. Serkenti és ideális környezetet teremt a sejtosztódáshoz és a sarjszövet képződéshez.
Az agytályog meglehetősen ritka, súlyos, életveszélyes kórkép, intenzív osztályos, idegsebészeti ellátást igényel. Az agytályog antibiotikus kezelés vagy műtét nélkül halálos kimenetelű is lehet. Az oxigénterápia ilyen esetben szervesen kapcsolódik az intenzív és idegsebészeti ellátáshoz. Gátolja az anerob baktériumok szaprodását, csökkenti az agyduzzanatot és agyi nyomást. Olyan esetekben, ahol az immunrendszer eleve károsodott, többszörös tályog van, a tályog sebészileg megközelíthetetlen helyen van, akiknél általános egészségi állapotuk miatt a sebészeti beavatkozás rizikója nagy vagy ahol a baktérium rezisztencia miatt az antibiotikum hatása nem megfelelő, az oxigénterápia nem hagyható el.
Az artéria centrális retinae é a szem ideghártyájának legfontosabb tápláló ere. Érelmeszesedés vagy véráramba sodródó vérrög, érgyulladás miatt – ritka esetben – teljesen elzáródhat. Zöldhályogban, cukorbetegségben, illetve magas vérnyomásban szenvedőkben különböző kórfolyamatok vezethetnek az erek elzáródásához. A  hiperbár oxigénterápia optimális hatása a 8 órán belül elkezdett esetekben van. Fájdalmatlan hirtelen látásvesztés esetén 24 órán belüli érdemes oxigénterápiát kezdeni.
A neuroblastoma (ejtsd: neuróblasztóma) jellemzően kisgyerekkorban fordul elő, az ún. szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata. Vizsgálatok szerint szerint a daganat sugárézékenyítése növeli a sugárkezelés hatékonyságát. A sugárérzékenyítés – a sugárterápia előtt alkalmazott –oxigénterápiával elérhető.
 • Stroke, szélütés, agyvérzés
 • Cerebral palsy (CP), oxigénhiányos agyi bénulás, spasztikus bénulás
 • Daganatok
 • Lyme kór
 • Sportsérülések
 • Meddőség
 • Agyrázkódás, koponyasérülés, agysérülés
 • Plasztikai sebészet
 • Sclerosis multiplex
 • Combcsont fej elhalás
 • Perifériás idegsérülés, arcideg bénulás
 • Irritábilis bél szindróma, IBSZ, colitis ulcerosa, Crohn betegség
 • Migrén

Mire nem ajánljuk?

 • Láz, nátha, felsőlégúti panaszok, erős allergiás reakciók
 • Terhesség
 • Citosztatikus terápia alatt és után az alábbi szerekkel: bleomycin, doxorubicin, ciszplatin, disulfiram, mafenid acetát
 • Spontán légmell kialakulása a páciens kórelőzményében
 • Jelentős obstruktív légúti betegség, súlyos asthma, COPD, korábbi tüdőműtét esetén
 • Egyesül fülműtéteket követően
 • Kongenitális szferocitózis esetén

A kezelés igénybevétele

A terápiát minden esetben orvosi konzultáció előzi meg. Ez történhet a terápia kezdési idejétól függetlenül, tájékozodó jelleggel, vagy igény szerint a terápia előtt közvetlenül. Sem a konzultációra, sem a terápiára nincs szükség beutalóra. Kérjük a pácienseket hozzák magukkal előző leleteiket, zárójelentéseiket, orvosi összefoglalóikat.

Hírlevél Feliratkozás