Ultrahang

Az ultrahang kezelés egy gyógyászati módszer, amelyet az 1940-es évek óta használnak a fizikoterápiában. Az ultrahangos kezelés során a megfelelő frekvenciára beállított ultrahang hullámok a bőrön áthatolnak és mozgásba hozzák a kezelt területen található lágyrészeket, izmokat, ízületeket. A rezgés masszírozó hatású aminek hatására, felgyorsul a sejtek gyógyulása, csökken a gyulladás, javul a nyirokkeringés és csökken a szervezet vizesedése.

Az ultrahang a mechanikus rezgések által mikromasszázs-hatást vált ki, termikus hatása következtében a szövetek és határrétegeket felmelegíti, ez pedig különféle pozitív eredményekkel jár, mint például az izomlazítás, fájdalomcsillapítás, értágulás.

Hatásossága a frekvenciaértéktől függő ultrahangsugár útjában lévő szövetrészecskék rezgésével magyarázható. A kezelést végezhetjük testfelszínen és víz alatt is.

 

A KEZELÉS MENETE

A kezelés ideje régiótól függően 5-10 perc, melynek során a szakasszisztens a kezelendő felületet ultrahang géllel, vagy gyógyszeres készítménnyel keni be, és körkörös mozdulatokkal kezeli az ultrahangfej segítségével.

Hogyan segít az ultrahang kezelés?
Az ultrahang segítségével a helyi vérkeringés fokozódik, amely segíthet a helyi duzzanatok és krónikus (tartós) gyulladások enyhítésében, valamint – mint néhány kutatás igazolja – segíthet a csonttörések gyógyulásában is. Az ultrahang erejének változtatásával az ultrahangos kezelést hozzá lehet igazítani a kezeléshez.
Ha nagyobb az ultrahang teljesítménye (watt/cm2-ben mérve), akkor alkalmas hegszövetek eltávolítására, alacsonyabb teljesítménynél egyéb tüneteket lehet gyógyítani.

 

AZ ULTRAHANG TERÁPIA / KEZELÉS CÉLJA:

- izomlazítás
- fájdalomcsillapítás
- értágítás
- kopásos izületi betegségek (artrózis) gyógyítása
- izomrándulás és -fájdalom gyógyítása
- sportsérülések gyógyítása
- nyáktömlők gyógyítása
- íntapadások és ínhüvely elváltozások gyógyítása
- inak zsugorodásának gyógyítása

 

UTLRAHANG - JAVALLATOK

Az ultrahang terápia segíthet az alábbiakban:
- sejtgyógyulás gyorsulása
- szövetek ellazulása
- szövetek melegítése
- helyi vérkeringés fokozása
- hegszövetek megszüntetése
- mélyszöveti sérülések kezelése
- ödéma csökkentése
- invazív gyógyszeres kezelés elkerülése

Az ultrahang kezelést sonoforézis eléréséhez is lehet használni. Ez azt jelenti, hogy non-invazív (bőrfelületi sérülést nem ejtő) módon gyógyítjuk a szöveteket úgy, hogy a bőrön keresztül gyógyszert juttatunk be ultrahang segítségével. Ez egy hasznos módszer olyan pácienseknek, akik viszolyognak a tűszúrástól. Az ilyen jellegű kezelés során az ultrahang azt a célt szolgálja, hogy a gyógyszer a bőrön keresztül a szervezetbe juthasson. Például a kortizon nevű anyag, amelyet gyulladáscsökkentésre használnak az egyik leggyakrabban használt anyag sonoforézis kezelés során.

A leggyakoribb ultrahang kezeléssel kezelt betegségek a:
- lágyrészi kezelések, mint az ínhüvelygyulladás kezelése
- krónikus ízületi gyulladás
- izomgörcsök kezelése. 

 

ULTRAHANG - ELLENJAVALLATOK

Az ultrahang kezelést tilos alkalmazni
- rosszindulatú daganatokon
- fémtartalmú implantátumokon (térdprotézis, pacemaker)
- helyi, akut gyulladásokon
- keringési zavarok esetében
- várandós nők hasának bizonyos részein
- gyermekek növekedési lemezeinél
- szemeken
- koponyán
- nemi szerveken

  

20 perc
4.900 Ft
Vissza
Hírlevél Feliratkozás