Főoldal / Összes kezelés / Víz alatti gyógytorna

Víz alatti gyógytorna

A víz alatti gyógytorna hatékonysága abban rejlik, hogy egyesíti a víz és a mozgás pozitív hatásait. Különösen előnyös olyan esetekben, amikor például a szárazföldi mozgás nehézkes, vagy éppen jelentős fájdalommal jár, akár valamilyen betegség, gyulladás, esetleg túlsúly miatt.

 

A víz alatti mozgás egyébként nemcsak az ízületeket, izmokat terheli meg kevésbé, hanem a szívet, a keringést is. Ráadásul a gyakorlatok során javul a végtagok vénás keringése, fokozódik az ellenálló képesség, fejlődik a mozgáskoordináció. Apróságnak tűnhet, de fontos az is, hogy a vízben való tartózkodás pszichésen is pozitív élményt jelent.

 

HOGYAN ZAJLIK A VÍZ ALATTI GYÓGYTORNA?

A víz alatti gyógytorna célja a mozgáskészség megőrzése és javítása, az állóképesség fejlesztése és az ízületek védelme. A víz alatt mozgásformák esetében a páciensek szélesebb körű mozgásokat tudnak végrehajtani, hiszen a víz alatti testrészeket sokkal könnyebb mozgatni. Ez a típusú gyógytorna azoknál is eredményesen alkalmazható, akiknél a szárazföldi gyógytorna nem ajánlott kezelésforma. Gyógytornász vezetésével zajlik. 

A gyógytorna többnyire 25 percig tart, kellemesen langyos 34-35 OC körüli vízben (tanmedence). Az ilyen hőfokú víznek amúgy is izomlazító hatása van, ami fokozhatja a torna eredményességét.

 

VÍZ ALATTI GYÓGYTORNA JAVALLATOK

A szakorvosok általában valamilyen:
- reumatikus panasz, vagy
- a gerincoszlopot érintő problémák esetén javasolják ezt a kezelési módot.

Hatékony a víz alatti gyógytorna:
- az ortopédiai és
- gerincműtétek utókezeléseként, vagy
- éppen csontritkulás esetén.

Mindezek mellett a torna kedvezően hat:
- a légzőrendszerre,
- a keringési rendszerre, valamint
- az idegrendszerre is.

 

VÍZ ALATTI GYÓGYTORNA - ELLENJAVALLATOK

A víz alatti csoportos gyógytorna ellenjavallatai közé tartozik:
- a szívelégtelenség,
- a lázas állapotok,
- a várandósság,
- a pajzsmirigy-túlműködés.

Nem javasolt a víz alatti torna szívinfarktus után fél évig, valamint olyan esetben, amikor aktív gyulladás érinti valamelyik szervet.

 

Egyéni / Csoportos
5.900 Ft / 3.000 Ft
Vissza
Hírlevél Feliratkozás